Τρίτη 19 Ιουνίου 2007

Linux vs Windows

Γιατί να χρησιμοποιεί πια κάποιος windows?
Γιατί να χρησιμοποιείς ένα λειτουργικό που θα πρέπει να το πληρώσεις κάμποσα χρήματα αν θέλεις να είσαι νόμιμος, να το εξοπλίσεις με κάθε είδους firewalls, antivirus, antispam, adware κτλ και στο τέλος να του κάνεις φορμάτ επειδή κόλλησες κάποιον ιό? Τι μπορούν να κάνουν πια τα windows που δεν το κάνει το Linux? Και πάνω από όλα, γιατί να πληρώνεις αν θες να είσαι νόμιμος χιλιάδες ευρώ για προγράμματα (office, acrobat, photoshop, visual studio κτλ) όταν όλα αυτά έρχονται τσάμπα στο Linux?
Παλιά έλεγαν ότι το Linux δεν είναι εύχρηστο στο μέσο και απλό χρήστη, αλλά πλέον θα έλεγα ότι τα windows δεν είναι εύχρηστα! Η εγκατάσταση του Linux είναι πιο απλή και από τα windows και γίνεται πολύ γρήγορα. Αν έχεις σύνδεση στο ίντερνετ σε όλες σχεδόν τις εκδόσεις του Linux και κυρίως στο Fedora που χρησιμοποιώ μπορείς να κάνεις install ενα οποιοδήποτε πρόγραμμα είτε από τον οδηγό προσθαφαίρεσης είτε από το yum με μια απλή εντολή στο terminal yum install (πρόγραμμα) - εφόσον έχεις βέβαια τα απαραίτητα repositories που απλά τα κάνεις add. Έτσι δεν κάνεις ούτε κλικ και το μόνο που πατάς είναι κανένα 'yes'.
Από εκεί και πέρα? Openoffice, εφαρμογή για επεξεργασία εικόνων, media players, firefox, IM applications, VoIP και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε εγκατεστημένα. Το λειτουργικό πάει σφαίρα, δε σέρνεται όπως τα win, κάνει πολύ καλή διαχείριση της μνήμης και το ίντερνετ πάει ακόμα πιο σφαίρα λόγω του built-in TCP/IP. Η εμφάνιση έχει βελτιωθεί απίστευτα και αν καταφέρεις και βάλεις και το Beryl τύφλα να έχουν τα πανάκριβα και πολύ βαριά Vista :P
Θα συνεχίσω σε επόμενες μέρες με περισσότερα για το Fedora 7.

Παραθύρια ΞΟΥΤ

6 μουτζούρωσαν:

MinO είπε...

Paraleipses filtate file mou to shmantikotero oti an theloume na to rixoume sta sklira na protimhsoume to FreeBSD opws kapoioi palaiotera !! :)

Andreas είπε...

Παιδιά εγώ δεν ξέρω από Linux πολλά έχω βάλει μια έκδοση στον φορητό μου αλλά έχω διάφορα προβληματάκια.
Του τύπου δεν μπορώ να παίξω divx και MP3...
Κατά τα άλλα σκίζει!
Και καλλίτερα εφέ έχει από τα Vista, για να μην το τα XP που είναι και αρχαία.
Τα updates του τα κάνει μια χαρά...
Να βλέπαμε και κανένα game για linux θα ήταν ότι ποιο όμορφο!

Nicholas D. είπε...

Αντρέα είσαι καμμένος! Πήγαινε στο plf.zarb.org και easyurpi.zarb.org για να βάλεις τα repositories με ότι καλύπτεται από copyright και πατέντες (π.χ. de-css για τα DVD). Άνοιξε μετά το RPMDrake και βάλε mplayer από PLF και ότι σχετικό με libdvd και css και θα'σαι τζετ.

Όσο για τα 3D γραφικά του Mandiva 2007.1, ένα λέω: δείτε τα με τα μάτια σας. Vista, suck on this!

Όσο για games, άμα κάνεις ένα ψιλο-Google θα βρεις μπόλικα. Μέχρι και το Postal 2 έχει βγει native για Linux.

Unknown είπε...

που σαι ρε λου ..ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ..θα σε παρω και τηλ να στα πω ...τι εγινε σταματησες να γραφεις

Ανώνυμος είπε...

εχω κατεβασει τα linux αλλα φοβαμαι να τα βαλω.εχω ενα σωρο παιχνιδια για windows.αυτα πανε ολα χαμενα?μπορουν να παιξουν με linux?και αν ναι θα ειναι το ιδιο στα γραφικα

pintoX είπε...

τα παιχνίδια για τα windows όχι δε γίνεται να παίξουν σε λίνουξ μιας και είναι τελείως διαφορετικό πράγμα, βέβαια υπάρχουν emulators όπως το crossover και το wine για να παίζεις προγράμματα των win σε linux αλλά δεν το βλέπω να ισχύει για παιχνίδια με γραφικά directx κτλ

το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις ένα άλλο partition στο σκληρό σου και να βάλεις εκεί σε dual boot το linux και να παίζεις μέχρι να τα συνηθίσεις!